Kruishoutem Church Square

plein, kerk en hof

woonzorgcentrum Kruishoutem

Voor de nieuwe zorgcampus in Kruishoutem is een uitzonderlijk fraaie plek gevonden. De nieuwbouw vervangt een neogotisch klooster. De kloosterkerk blijft behouden. Achter het klooster bevindt zich een mooi park met monumentale bomen. Het project biedt de kans de bijzondere locatie ook voor de dorpsgemeenschap zichtbaar en toegankelijk te maken.

Het programma bestaat uit woonzorgkamers, assistentiewoningen en serviceflats en is in vergelijking met de oorspronkelijke bebouwing nagenoeg vier keer groter. Het forse volume moet zich op natuurlijk wijze verhouden tot de vrij sierlijk ogende kerk.

status: Open Oproep, wedstrijdontwerp, laureaat
jaar: 2011
Kruishoutem Model Aerial Bn
Kruishoutem Plot

Ons voorstel voor de zorgcampus de Waegebrughe bestaat uit een multifunctioneel hofgebouw en een woongebouw die door een overdekte passage met elkaar zijn verbonden. De Sint-Gabriëlkerk en een nieuw dorpsplein tussen kerk en nieuwbouw vormen het middelpunt van het nieuwe ensemble. Het dorpsplein verbindt de dorpsgemeenschap, het park en de nieuwe zorgcampus op natuurlijke wijze met elkaar. De passage markeert de beëindiging van het dorpsplein en vormt een bijzondere openbare buitenruimte waar men beschermd voor regen en zon met uitzicht op plein en park kan verblijven. 

Kruishoutem Site Context
Kruishoutem Render Street

Het hofgebouw is georganiseerd rondom een grote, verdiept aangelegde binnentuin. De geterrasseerde opbouw van de verdiepingen eromheen zorgt op elke verdieping voor prettige buitenruimtes en voldoende licht. Ook het souterrain is aan deze tuin gelegen en daarmee een volwaardige woonverdieping. Hier is de afdeling voor jongdementerenden ondergebracht. Alle ruimtes van de afdeling hebben directe toegang tot de binnentuin die deel uitmaakt van een therapeutische woonomgeving waarin de bewoners zich vrij en veilig kunnen bewegen.

Kruishoutem Model Bn
Kruishoutem Floorplan
Kruishoutem Terrace
Kruishoutem Render Garden

De architectuur van de campus is licht en rustig en kent een verfijnde ornamentiek. Beide gebouwen zijn duidelijk lager dan de kerk en sluiten daarmee aan op de kleinschaligheid van de woonbebouwing langs de Passionistenstraat en de nieuwe school. De vele buitenruimtes, balkonhekken en bloembakken verlenen de gebouwen een vriendelijk, huiselijk karakter. 

Kruishoutem Render Courtyard 3
Kruishoutem Old Buildings
Kruishoutem Section
Kruishoutem Floorplan Gv
Kruishoutem Floorplan Vd1
Kruishoutem Floorplan Vd2

Op het gelijkvloers zorgen openbare faciliteiten voor een open relatie met de omgeving: het dienstencentrum met het sociaal restaurant aan het plein aan de noordzijde en het kinderdagverblijf met groot terras aan de zuidzijde.

Het woonzorgcentrum neemt de gehele eerste verdieping in beslag. De kamers zijn gegroepeerd in kleine clusters en verbonden met verschillende gemeenschappelijke, decentrale woonruimtes met balkon.

Kruishoutem Parking
Kruishoutem Rooms

kamer types

Kruishoutem Render Courtyard 2

Het aanzicht van de site vanaf het dorp, de Mariagrot en het bos naast de kerk blijven ongewijzigd. Het parkeerveld aan de Marolleweg wordt landschappelijk ingericht waardoor het landelijke karakter van de plek bewaard blijft. De Passionistenstraat krijgt tussen de kerk en de school een ruimer en groener profiel en verandert in een belangrijke ruimte met centrale betekenis voor de dorpsgemeenschap. 

Kruishoutem Render Courtyard