Lyon 1 Head

wonen in de tuin

Woonhuis bij Lyon

Charbonnières-les-Bains is een oud kuuroord, gelegen in een groen, heuvelachtig landschap vlakbij Lyon. Het dorp maakt deel uit van de suburbane rand van de uitdijende stad en bestaat grotendeels uit villa’s met tuinen die verstrooid in de heuvels rondom het kleine centrum zijn gelegen. De opdrachtgevers hebben er sinds meerdere generaties een grote oude tuin in bezit, een boomgaard met enkele monumentale bomen en een bouwvallig chaletje. De uiteindelijke bewoners, een jong gezin met kinderen, wilden het bestaande huisje graag vervangen. Ze hadden behoefte aan een robuuste, onconventionele en duurzame woning voor zichzelf, hun vele boeken en verzamelde kunst- en designvoorwerpen.

locatie: Charbonnières-les-Bains (F)
ontwerp: 2005
uitvoering: 2006
constructeur: Pieters Bouwtechniek Utrecht, Jaap Dijks
aannemer: Christian Dörschug (houtmontage) met lokale aannemer voor fundering en installaties
fotografie: Moritz Bernoully
Lyon 4 Drawing Situation

inplanting

Lyon 2 Site 1

huis-19-door.jpg#asset:596

Geïnspireerd door een publicatie van ons Huis No19 in een Frans architectuurtijdschrift vroegen de opdrachtgevers aan ons om een geprefabriceerd huis voor hen te ontwerpen dat snel en stil in elkaar gezet kon worden, zodat zij tijdens de bouw in hun vakantiehuis konden blijven wonen. De precieze plek in de tuin mochten we vrij bepalen als we maar de kleine, oude grove den ( de zogenaamde ‘bonsai’) spaarden die hen dierbaar was. 

Lyon 3 Zoom 1
Lyon 3 Zoom 2
Lyon 3 Zoom 3
Lyon 6 Construction 1
Lyon 6 Construction 2
Lyon 6 Construction 3
Lyon 6 Construction 12
Lyon 6 Construction 10
Lyon 6 Construction 11

De montage werd uitgevoerd als internationaal samenwerkingsproject tussen een lokale aannemer en een team van gespecialiseerde timmermannen en gebeurde binnen één week. Het grootste bouwdeel, de zuidgevel van de bovenverdieping, werkt als vakwerkligger. De montage van de ruwbouw duurde vijf dagen.

Lyon Plan 1
Lyon Plan 0
Lyon Section
Lyon 5 Zoom

Het huis bestaat uit twee eenvoudige volumes die haaks op elkaar zijn gezet. De rigide, generieke vorm van huis No19 is aangepast aan de bestaande bomen, de topografie van de tuin, het gebruik van de woning en de beoogde proporties van de ruimten. Hierdoor zijn er verschillende plekken ontstaan die ieder hun eigen karakter en verhouding hebben. 

Lyon 8 Interior Living
Lyon Kitchen

De eetkeuken is ruim en functioneel en heeft directe toegang naar buiten. De woonruimte is relatief breed en hoog en heeft een bijzonder daklicht en een harmonicapui die helemaal kan worden opengevouwen. Om de wortels van de ‘bonsai’ te sparen en de waterhuishouding in de steil hellende tuin niet te verstoren is de bibliotheek zonder eigen fundering geconstrueerd. Het lage en smalle bouwdeel vormt een brug tussen woonkamer en entree. 

Lyon 13 Interior Stair 1
Lyon 13 Interior Stair 2
Lyon 9 Interior Living
Lyon 11 Interior Living

De bovenverdieping is dwars op het lager gelegen volume geplaatst. De grote overstekken aan weerskanten vormen twee ruime overdekte buitenruimtes. De kinderkamers zijn klein en eenvoudig en delen een brede speelcorridor. Vanaf de hoofdslaapkamer die in het overstek is ondergebracht heeft men tegelijkertijd veel privacy en een fantastisch uitzicht op de omgeving.

Lyon 10 Interior Hall Way
Lyon 12 Interior Bedroom
Lyon Bedroom

bestand behang

Het huis bestaat uit massief houten panelen bekleed met lariks die met een milieuvriendelijk verfsysteem zijn behandeld. De schuif- en vouwluiken zijn geïntegreerd in het monochrome gevelpakket, alleen de ‘parkeervlakken’ voor de luiken vormen subtiele kleuraccenten.

Lyon 2 Site 3
Lyon 16 Bottom