Mondrian Street

Villa Mondriaan

Museum in Winterswijk

Aan de rand van het centrum van Winterswijk staat een kleine, vrijstaande villa uit de tweede helft van de 19e eeuw. In dit vrij onopvallende huis heeft Piet Mondriaan een groot deel van zijn jeugd doorgebracht. Op initiatief van het Mondriaanhuis en het Freriks Museum in Winterswijk is er onder leiding van galerist en oud-museumdirecteur Wim van Krimpen gewerkt aan een klein, nieuw museum dat zich richt op de jonge jaren van de kunstenaar. Met van subsidie Provinciale Staten en private sponsoring is het project binnen enkele maanden tijd ontworpen en gerealiseerd- een klein wonder in een tijd van recessie en bezuinigingen. In het Pinksterweekend van 2013 werd het nieuwe museum in aanwezigheid van prinses Beatrix feestelijk geopend.

locatie: Winterswijk
ontwerp: 2013
uitvoering: 2013
constructeur: Pieters Bouwtechniek
installarieadvies: Adviesbureau van der Weele
aannemer: WBC Bouwgroep
fotografie: Luuk Kramer
Mondrian Implanting

inplanting

Mondrian Model Corner
Mondrian Model Front
Mondrian Model Back
Mondrian Jakobs Kerk

Piet Mondriaan, Jacobskarke met boom an de rechterkante

Mondrian Winterswijk

Piet Mondriaan, Gesicht op Winterswijk

Mondrian Street New Facade
Mondrian Street North
Mondrian Street Corridor

Het museum bestaat uit het ouderlijk woonhuis van de kunstenaar en een tegenoverliggend pand op de hoek van de straat, eveneens oorspronkelijk een woonhuis. Beide panden zijn voor de gelegenheid gerenoveerd en verbouwd. Op een lege tussenkavel tussen de bestaande bebouwing langs de winkelstraat en het hoekpand is er een nieuwbouwvolume toegevoegd. Een brede glazen gang langs de tuin verbindt de drie panden met elkaar.

Mondrian Bg

begane grond

Mondrian 1 V

eerste verdieping

Mondrian Brick Facade

De architectuur van de nieuwe elementen is sober en eigentijds, met verwijzingen naar de ambachtelijkheid van de bestaande panden en het vooroorlogse Winterswijk.

Mondrian Brick Detail
Mondrian Gevels

oostgevel en noordgevel

De gevels zijn opgetrokken van gecementeerde metselstenen. De gesloten gevels zijn voorzien van een subtiel, in het metselwerk opgenomen reliëf dat in uitvergrote vorm als vlechtwerk ook in de architectuur van de verbindingsgang wordt toegepast.

Mondrian Entry Balie
Mondrian Lamps
Mondrian Big Expo

De route door het nieuwe museum begint in het hoekpand waar een kleine winkel en een café met terras is ingericht. Het nieuwbouwvolume vormt de kern van het ensemble. Hier worden tekeningen en schilderijen van de jonge Mondriaan tentoongesteld. Het bevat twee klassieke, op elkaar gestapelde tentoonstellingszalen, met parketvloeren, witte wanden, zorgvuldig op de tentoongestelde werken afgestemd dag- en kunstlicht, een geavanceerd en onzichtbaar luchtbehandelingssysteem en een fraai trappenhuis met uitzicht op woonhuis en tuin. 

Mondrian Stair Wood
Mondrian Stair
Mondrian Jan Van Der Ploeg

Jan van der Ploeg, WALL PAINTING No.356, Untitled, 2014

Mondrian Beatrix

opening door Princess Beatrix, 21 mei 2013

Mondrian Corridor
Mondrian Small Expo Door
Mondrian Small Expo

Na een bezoek aan de zalen leidt de nieuwe gang langs de tuin met een nieuwe tuinkamer naar het eigenlijke woonhuis. Hier worden bezoekers ontvangen, verschillende projecten uitgevoerd en kan men vanuit Mondriaans kamer op de eerste verdieping het uitzicht op de kerktoren bewonderen, dat de kunstenaar in 1888 als 16-jarige heeft geschilderd.

Mondrian Meeting Room

Jan van der Ploeg, WALL PAINTING No.355, Untitled, 2014

Mondrian Garden
Mondrian Garden Tree
Mondrian Street South