Roigenbouw River

roeien in het Bos

Roeigebouw Bosbaan Amstelveen

In 1937 werd de belangrijkste wedstrijdbaan voor de roeisport in Nederland aangelegd, de Bosbaan in het Amsterdamse Bos. Sindsdien is de Bosbaan dé plek voor iedereen in Nederland die met de roeisport te maken heeft. 

Op de plek van het nieuwe roeigebouw stond een monumentaal tribunegebouw met in de catacomben plek voor een stoere studentensociëteit.

Om ook in de toekomst te kunnen voldoen aan het internationale wedstrijdreglement werd de Bosbaan in 2001 verbreed en moest het bestaande tribunegebouw en de bijbehorende huisvesting van de studentenroeivereniging Okeanos worden afgebroken. Op eigen initiatief werkten de studenten jarenlang aan de voorbereidingen voor vervangende nieuwbouw vlakbij de oorspronkelijk plek. Op grond van de prominente locatie heeft de Koninklijk Nederlandse Roeibond KNRB zich bij de nieuwbouwplannen van Okeanos aangesloten en kon gezamenlijk een gebouw worden ontwikkeld dat bij de grote schaal van het parklandschap past.

Het nieuwe gebouw bevindt zich op een smalle strook tussen water en bos. Het langgerekte gebouw combineert twee volumes - één voor iedere opdrachtgever - onder één ver overstekend houten dak.

locatie: Bosbaan, Amstelveen
ontwerp: 2004
uitvoering: 2005
uitbreiding: 2013-2014
opdrachtgever: KNRB en studentenroeivereniging Okeanos
constructeur: Pieters Bouwtechniek
aannemer: MJ de Nijs en WBC (uitbreiding)
installatieadvies: Frank Burger en Mobius Consult (uitbreiding)
fotografie: Stefan Müller, Luuk Kramer (uitbreiding)
Roigenbouw Start
Roigenbouw Pergola Outside

Het gebouw is opgevat als een houten paviljoen, en heeft niet de monumentaliteit van de voormalige tribune. Voor de nieuwbouw was na de heraanleg van de Bosbaan een langgerekt, smal stuk grond tussen water en bos beschikbaar.
Het gebouw is verdeeld in twee volumes, één voor elke opdrachtgever,  met een overdekt buitengedeelte met uitzicht op het roeibaan.

Roigenbouw Long Side
Roigenbouw Balcony

De gevel van de begane grond kan volledig worden gesloten voor het geval er tijdens grote evenementen een tijdelijke tribune voor het gebouw wordt geplaatst. 

De gevel van de eerste verdieping bestaat uit stevige, houten schuifpuien. De donker gebeitste, ruwe buitenhuid van brede cederhouten planken in combinatie met de verschillende tinten groen van de luiken laten het gebouw visueel opgaan in het achterliggende bos.

Roigenbouw Side
Roigenbouw Bridge
Roeigebouw Plan

bouwdeel KNRB
1 entree
2 trainingsruimte
3 wc 
4 coaches
5 KNRB kantoor

bouwdeel Okeanos
6 sociëteit
7 keuken
8 ploegen 
9 commissies
10 bestuur

Roigenbouw Gym
Roigenbouw Gym2
Roigenbouw Corridor Window
Roigenbouw Gym Hall

Op de begane grond zijn de meer publieke ruimten ondergebracht, de 'soos' en de fitnessruimten. Op de verdieping bevinden zich kantoor- en verblijfsruimten met balkon en fantastisch uitzicht over de baan. Van hieruit kunnen wedstrijden worden georganiseerd en geobserveerd. 

De ruimten in het interieur zijn eenvoudig en robuust en vooral naar buiten gericht. De constructie van beton en hout bepaalt het ritme en het karakter van het interieur. De materialen zijn overal in het zicht gelaten.

Het gebouw is in 2013/2014 uitgebreid met extra trainingsfaciliteiten. De gevel in de Bosbaan bleef hierbij ongewijzigd. Aan de boskant zijn de nieuwe volumes als een rugzak aan het bestaande pand gehangen. De architectuur van het nieuwe gedeelte sluit aan bij de oorspronkelijke opzet maar voegt door de verfijnde detailleringen en akoestische afwerkingen een eigentijds hoofdstuk toe aan zowel het gebouw als aan ons eigen onderzoek naar de toepassing van hoogwaardige houtbouwsystemen. 

Roigenbouw Window Bridge
Roigenbouw Corridor Hallway
Roigenbouw Corridor
Roigenbouw Window
Roigenbouw Skylight
Roigenbouw Stair Corridor
Roigenbouw Stair
Roigenbouw Shower Corner
Roigenbouw Forest