Nesselande Exterior Site 1

ruimtelijkheid in steen

Huis T in Nesselande

In de wijk Nesselande, een nieuwbouwgebied vlak buiten Rotterdam, is een aantal kavels uitgegeven aan particulieren. De kavel waarvoor we een bakstenen huis hebben ontworpen is geheel omgeven door kanalen en sloten die ervoor zorgen dat de plek natuurlijker en ruimer aanvoelt dan hij daadwerkelijk is. Het ontwerp doet met zijn kubistische vormentaal denken aan klassiek moderne villa’s. Huis, patio en verschillende terrassen vormen een ruimtelijke eenheid die door het uniforme gebruik van een genuanceerde, zandkleurige baksteen wordt ondersteund. 

locatie: Rotterdam Nesselande
ontwerp: 2008-2009
uitvoering: 2010
constructeur: Pieters Bouwtechniek Utrecht, Jaap Dijks
aannemer: De Wit, IJsselstein
fotografie: Moritz Bernoully
Nesselande Drawing Situation

Het ontwerp benut de op de kavel toegestane afmetingen in hoogte, lengte en breedte volledig. Binnenin ontstaan er lange zichtlijnen die de royale buitenmaten voelbaar maken.

Nesselande Exterior Entrance Detail

Het patroon van het metselwerk refereert op abstracte manier aan de culturele achtergrond van de Iraanse opdrachtgevers. Het doorbroken metselwerk filtert het zonlicht en waarborgt tegelijkertijd het private karakter van het huis.

Nesselande Exterior Site 2
Nesselande Exterior Site 3
Nesselande Exterior Head
Nesselande Exterior Site 4
Nesselande Exterior Middle Big
Nesselande Drawing Plan 1
Nesselande Drawing Plan 0
begane grond | eerste verdieping

1 woonkamer
2 keuken
3 eetkamer
4 slaapkamer
5 kleedkamer
6 badkamer
7 bad met sauna
8 dakterras
9 patio

Het huis is initieel afgestemd op de behoeftes van een gezin met twee jonge kinderen maar zet in op tijdloze kwaliteiten. Op de begane grond neemt de woonkamer een centrale positie in. Deze hoge, representatieve ruimte wordt aan weerskanten geflankeerd door lagere, meer informele en private ruimten met toegang naar buiten: een zitruimte met open haard aan de patio en de eetkeuken aan de tuin. De werkruimte op de begane grond is tevens te gebruiken als gastenverblijf met eigen badkamer. Op de verdieping bevinden zich drie slaapkamers en sanitair. 

Nesselande Interior Dining Room
Nesselande Interior Stair Window
Nesselande Interior Closet

Het karakter van het huis wordt bepaald door hoogwaardige materialen en ambachtelijke kwaliteit.

Nesselande Interior Stair Ballustrade
Nesselande Interior Stair 1

De keuze voor vloeren van natuursteen en eikenhout, de glad gestucte wanden en lambriseringen en inbouwkasten van eikenhout dragen bij aan het tijdloze karakter van de woning. 

Nesselande Exterior Facade Detail
Nesselande Exterior Site Ending
Nesselande Exterior Ballustrade Portrait

Door de gedifferentieerde ruimtelijke opzet met hoge en lage ruimten hebben alle ruimten hun eigen karakter. Op verschillende plekken zijn grote vouwramen voorzien die volledig weggeklapt kunnen worden. Hierdoor worden de verschillende buitenruimtes direct bij het wonen betrokken. Twee balkons, een buitentrap en het terras naast keuken en woonkamer versterken dit effect. Bijzondere aandacht is besteed aan de patio die een centrale positie inneemt in het plan en als buitenkamer in het verlengde van de woonkamer wordt gebruikt. Door zijn terughoudende vormgeving en hoogwaardige materialisering onderscheidt het huis zich op subtiele manier van zijn buren. 

Nesselande Exterior Ending