Leonidas Streetelevation

tuinhuis XL

Huis F&M, Leonidas Rotterdam

Op het Leonidas-terrein is er een aantal eensgezinswoningen als ‘grote tuinhuizen’ gebouwd. Het informele beeld dat aanvankelijk door de gemeente werd beoogd komt niet overal overeen met het gebouwde resultaat. Tussen de dicht op elkaar gebouwde huizen is er weinig ruimte voor échte tuinen en amper privacy. Er staan veel forse gestucte of gemetselde volumes die weinig met een tuinhuis van doen hebben. Ook Foekje en Marcel, de bewoners van no. 9 worstelden aanvankelijk met het verschil tussen droom en realiteit. Ze kochten een zeer kleine kavel en wilden er een atelierwoning op bouwen. Door de zware duurzaamheidseisen werden de buitenwanden van hun kleine huisje dusdanig dik dat ze vanaf het begin de ‘vergunningsvrije uitbreiding’ op de begane grond mee moesten laten bouwen. En door de forse grondprijzen zat er niets anders op dan zelf te klussen en duurde de bouw veel langer dan aanvankelijk bedoeld. Toch hebben ze geen moment spijt van hun avontuur.

locatie: Leonidas Rotterdam
ontwerp: 2015-2017
uitvoering: 2017-2018
opdrachtgever: Foekje en Marcel
aannemer: Bouwbedrijf Damsteegt BV, Nieuw-Lekkerland
fotografie: Maurice Tjon a Tham en Nicoline Rodenburg
Leonidas Sitedrawing
Leonidas Streetview
Leonidas Construction Inside
Leonidas Construction Wide
Leonidas Construction Blackwrapped

De opzet van het kleine huisje wijkt enigszins af van de rest van de woningen op het terrein. Door de behoefte aan privacy zijn de woonruimte en keuken op de verdieping geplaatst. De gordijnen hangen er meer voor de sier dan uit noodzaak. Vanuit de ruime keuken aan de voorzijde kijkt men uit over de wijk, terwijl het aan de achterzijde lijkt alsof men plaats heeft genomen op een brede tribune met uitkijk over het Kralingse Zwembad. Door het ruime karakter komt het begrip 'tuinhuis XL' tot zijn recht. 

Leonidas Plans

begane grond en eerste verdieping

Leonidas Interiorwindowreveal
Leonidas Neighbourhoodview
Leonidas Dining
Leonidas Chair

Het compacte, kubusvormige huisje is van het begin af aan gebouwd als ‘vergunningsvrije uitbreiding’. Op de begane grond is er daarom nét voldoende ruimte voor het atelier met eigen sanitair en voordeur, een kleine en grote slaapkamer en een badkamer. Het huis van Foekje en Marcel is nagenoeg volledig gebouwd in hout. Ondanks dat de wanden aan de binnenzijde bekleed zijn met witte gipsplaten, verraden de fraaie plafonds dat de vloeren van houten kanaalplaten zijn gemaakt, die de volledige breedte van het huis overspannen.

Leonidas Section
Leonidas Studio
Leonidas Livingroom
Leonidas Construction Crane

Terwijl de gevelbekleding van inlands lariks grijs kleurt en het groen op het vlakke dakvlak naast de woonkamer groeit, wordt de droom van een eigen atelierwoning in het groen werkelijkheid. Buiten maakt een schuurtje met kippenhok het ensemble compleet. Alleen een abonnement voor het zwembad ontbreekt nog. 

Leonidas Cornerwindow
Leonidas Detailandsunflowers
Leonidas Outsideangle