Uitdam 1 Head

wonen met uitzicht

woonhuis aan de dijk, Uitdam

Uitdam is een pittoreske gemeente aan het IJsselmeer. Naast de kerk onderaan de dijk kwam er na sloop van een bestaand huisje een kleine kavel beschikbaar, nét groot genoeg voor een nieuw woonhuis voor twee. Het plaatselijke bestemmingsplan bood weinig vrijheden voor het ontwerp: vorm, materiaal, dakhelling en kleuren waren nagenoeg precies vastgelegd. De ruimtelijke bepalingen waren streng; het karakter van het dorp en het kleinschalige cultuurlandschap eromheen wordt door bewoners, welstandscommissie en toeristen immers zeer gewaardeerd en gekoesterd. 

Het huis is zorgvuldig afgestemd op alle opgelegde regels en voegt zich nagenoeg ongemerkt tussen zijn buren; de donkere kleur van de gevel, de oudhollandse dakpan en de witte dakrand en kozijnen onderstrepen de verwantschap met de traditionele architectuur in de omgeving.

locatie: Uitdam
ontwerp: 2010-2012
uitvoering: 2012-2013
opdrachtgever: Familie D+M
constructeur: Jaap Dijks, Pieters Bouwtechniek Utrecht
aannemer houtconstructie: Christian Dörschug, Aichach (houtmontage) met Jan Runderkamp Totaalbouw, Volendam
fotografie: Moritz Bernoully
Uitdam 3 Entrance
Uitdam 2 Site 1
Uitdam 2 Site 2
Uitdam 2 Site 3
Uitdam Implanting

implanting

Wanden en dak zijn vervaardigd van massiefhouten panelen. De bewoners kozen voor een hoogwaardig oppervlak en een bijna dekkende, witte beits die zorgt voor een bijzondere, licht glanzende beschermlaag. Op subtiele manier blijft de structuur van het hout zichtbaar en verleent de ruimten een eigenzinnig en eigentijds karakter. Door een groot daklicht en ruime verdiepingshoogtes voelt het ruimer aan dan het eigenlijk is. 

Uitdam 6 Canopy

1 woonkamer
2 eetkamer
3 keuken
4 badkamer 
5 gastenkamer
6 kamer

Uitdam Begane Grond
Uitdam Eerste Verdieping
verdieping
Uitdam 8 Section 2
Uitdam 17 Livingroom
Uitdam 14 Living Room 1

De bewoners waren vol inspiratie en toewijding gedurende het gehele ontwerp- en bouwproces bij het project betrokken. Ze beschrijven hun huis en het ontwerpproces als volgt: 
"In de auto terug na de allereerste bespreking van het schetsontwerp van ons toekomstige huis keken wij elkaar verbaasd aan: "Er is eigenlijk niet veel op aan te merken hè?" Zo precies had Rien Korteknie al onze vragen in het 'programma van eisen' beantwoord dat er van af dat moment alleen nog maar op detail niveau over gesproken is. Maar dat dan ook wel heel vaak en veel. Wij zijn onder de indruk van de serieuze, niet ego-tripperige aandacht die wij van begin tot einde hebben gekregen. Voor ontwerpvragen maar ook als het saaie en technisch moeilijke berekeningen betrof: altijd rustig en to the point. Waar nodig met vergaderingen op de bouw en met honderden mails en telefoongesprekken."

Uitdam 16 Book
Uitdam 10 Dining
Uitdam 9 Kitchen Dining 1
Uitdam 9 Kitchen Dining 2
Uitdam 9 Kitchen Dining 3
Uitdam 11 Hall Way
Uitdam 13 Bedroom 1
Uitdam 12 Bedroom 0
Uitdam 18 Bedroom Attic 1

Het resultaat past ons als een jas. Onze vraag was een modern maar niet schreeuwerig houten huis te maken, ruim, licht en hoog. Monumentaal zonder dikdoenerij.

-familie DM

Uitdam 19 Bedroom Attic 2

"Het huis is vrolijk en ontspannend, geschikt in het dorp en omgeving met optimale ruimte voor het uitzicht en de lange zichtlijnen binnen. Monumentale zonder vermoeidheid. Vol met niet zichtbare duurzame installaties en mega-geïsoleerd. Met hoge plafonds waar een verplichte verdiepingshoogte 2,50 meter bedraagt. We hebben precies wat we bedoelden en veel meer."

Uitdam 21 Bedroom Attic 1
Uitdam 22 Bedroom Attic 2
Uitdam 20 Bedroom Attic 1
Uitdam 2 Site 4

In het ontwerp speelde een grote boom een leidende rol. De uitbreiding van de slaapkamer verschilt van de orthogonaliteit van het hoofdontwerp om de wortels van de boom te sparen. Tegelijkertijd creëert de stompe hoek een ruim en vriendelijk terras, beschut tussen het huis en de dijk. Vanuit de vloer heeft men een prachtig uitzicht op water en landschap.

Uitdam 24 Laundry
Uitdam 5 Outdoor Space
Uitdam 25 Night 1
Uitdam 25 Night 2
Uitdam 25 Night 3
Uitdam 25 Night 5
Uitdam 25 Night 4
Uitdam 26 Bottom