Kamers 04 Web Mensenwerk

de Kamers

groeiend cultuurhuis voor een wijk in wording

De initiatiefnemers van het project, beeldend kunstenaar Jan en voormalig dominee Jos, noemden het cultuurhuis De Kamers een voorziening voor ‘rust, expressie, inspiratie en ontmoeting’. Het gebouw biedt onderdak aan verschillende, kleinschalige activiteiten in de VINEX-wijk Vathorst bij Amersfoort. Met een ‘eetkamer’, een ‘filmkamer’ en een ‘studeerkamer’ zijn ‘De Kamers’ geschikt voor voorstellingen, cursussen, feesten en binnen- en buitenevenementen. De kern van het initiatief is de ‘huiskamer’, een hangplek voor de buurt, gastvrij en voor iedereen. Het ontwerp maakt toekomstige veranderingen en uitbreidingen mogelijk.

locatie: Vathorst, Amersfoort, Wezeperberg
ontwerp: 2003- 2006​
uitvoering: 2006- 2007
opdrachtgever: Stichting De Kamers
constructeur: Pieters Bouwtechniek Utrecht, Jaap Dijks
installatieadviseur: Boersema BV, Amersfoort
aannemer: Schoonderbeek BV, Amersfoort
fotografie: Stefan Müller, Sjaak Henselmans, Moritz Bernoully, Korteknie Stuhlmacher Architecten
Kamers Situation
Kamers Cube Toy 3
Kamers Cubes Toy 1
Kamers Cube Toy 2
Kamers Model
Kamers Model Interior
Kamers Model Interior 4
Kamers Model Interior 2
Kamers Model Interior 5
Kamers Model Interior 6
Met grootschalige maquettes konden we de proporties, het daglicht, de ruimtelijkheid en het ritme van de bouwelementen en verlichtingsarmaturen van de verschillende kamers testen. Het werk met en aan deze maquettes was toentertijd nog enigszins nieuw voor ons. Het leverde belangrijke nieuwe inzichten en technieken op die we nadien steeds verder hebben ontwikkeld.
Kamers Model Garden
Kamers Floorplan 1
Kamers Floorplan 2
Kamers Floorplan 3


1 foyer
2 toneelkamer
3 bovenkamer
4 zijtoneel 
5 eetkamer
6 huiskamer
7 leeskamer

Kamers Terrace
Kamers Front

Het gebouw zelf is een informele compositie van kubusvormige volumes. De buitenhuid is sober vormgegeven en, binnen duidelijke grenzen, overgelaten aan de creativiteit van de gebruikers.

Kamers Corner View
Kamers Corner

De tijdelijke muurschildering op de plint is het resultaat van een serie workshops onder leiding van de kunstenaars Gonneke de Haan en Constantin Duca direct na oplevering van het gebouw. De eerste tekening is gemaakt door Prinses Maxima tijdens de feestelijke opening van het gebouw op 3 september 2007. De kleurrijke, kinderlijke tekeningen zijn na een aantal jaren vervangen door rustigere, abstracte patronen die op hun beurt waarschijnlijk na verloop van tijd weer zullen worden overgeschilderd.

De buitenkant is sober vormgegeven en binnen duidelijke grenzen overgelaten aan de creativiteit van de gebruikers.

De verspringende gevellijn vormt aan de buitenkant van het gebouw halfomsloten buitenruimtes. Deze ‘tuinkamers’ worden beschouwd als gelijkwaardig aan de binnenruimtes en worden gebruikt als terrassen en openluchttheater. Hier verandert de gekleurde plint in een kleurrijke buitenlambrisering. De grote schuifdeuren versterken de directe relatie tussen binnen- en buitenruimte en het uitnodigende en open karakter van het project als geheel.

Kamers Section 2
Kamers Section 1
Kamers Corridor
Kamers Auditorium 2
Kamers Auditorium

Het begrip ‘kamer’ vormde vanaf de eerste besprekingen het belangrijkste uitgangspunt van het ontwerp. Elke kamer is afzonderlijk van binnenuit ontworpen. Het materiaalgebruik, de kleurstelling en de beeldbepalende verlichting zijn in alle kamers gelijk. Door de verschillende ruimtelijke verhoudingen en de behandeling van het daglicht heeft iedere kamer haar eigen karakter.

Kamers Cafeteria
Kamers Lunch Room

Voor de constructie zijn twee houtbouwsystemen toegepast. De wanden bestaan uit kruislings verlijmde, massief houten panelen, de vloeren en daken uit holle, houten kastenelementen. De constructieve wanden en vloeren zijn doorgaans in het zicht gelaten en bepalen in belangrijke mate het karakter van het gebouw. Hiernaast zorgen direct in de elementen aangebrachte perforaties voor een goede ruimteakoestiek, ook zonder toegevoegde afwerkingen. Lambriseringen op verschillende hoogtes benadrukken de huiselijke sfeer en beschermen het onbehandelde hout waar nodig. 

Kamers Living Room
Kamers Twilight