Het Landje Twilight Fassade

speelruimte

openbare basisschool Het Landje

Na een langdurige zoektocht naar een geschikte locatie voor een uitbreiding van de bestaande basisschool in het centrum van Rotterdam werd besloten het leegstaande gebouw van de voormalige Hildernisseschool aan de Schiedamse Vest te gaan hergebruiken en te verbouwen. Het bestaande gebouw werd in 1968 ontworpen door Gemeentewerken en toonde zich streng en afwijzend. De rationele structuur van betonnen kolommen, balken en vloeren leende zich echter in principe goed voor transformatie en hergebruik. 

Door de verbouwing zijn de buitenkant en het gehele interieur ingrijpend veranderd. De gehele gevelhuid is geïsoleerd en gestuct. Enkele openingen zijn dichtgezet, andere zijn geopend en de hal op de begane grond is voorzien van een royale gevelpui. Alle kozijnen zijn vervangen, het dak is opnieuw geïsoleerd en deels ingericht als daktuin. Hiernaast werd er op de verdieping aan de achterzijde van het pand een klein volume toegevoegd. 

Over het ongenaakbaar rationele patroon van de bestaande gevel is een informele compositie van verschillende kleurvlakken gelegd. Deze compositie verzacht de strenge ritmiek van de gevelopeningen en benadrukt het driedimensionale, alzijdige en complexe karakter van het volume. 

locatie: Schiedamse Vest, Rotterdam Centrum
ontwerp: 2010-2013
uitvoering: 2013-2014
opdrachtgever: Stichting BOOR, Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam
constructeur: IOB, Hellevoetsluis
installatieadvies: Nieman-Valk, Rijswijk
aannemer: Sprangers, Delft
fotografie: Luuk Kramer
Het Landje Fassade Angle
Het Landje Previous State

De kleuren zelf zijn ontleend aan de kleuren die in de directe omgeving voorkomen. De nieuwe huid zorgt voor een nieuw, fris gezicht voor de school die zich wil profileren als kunstzinnig en kleurrijk. Tegelijkertijd leggen de kleuren het verband tussen de school en de gebouwen eromheen. 

Het Landje Model Mosaic
Het Landje August Macke

das weiße Haus - August Macke

Het kleurgebruik is schatplichtig aan een aquarel van August Macke uit 1912 getiteld ‘das weiße Haus’. Het kleine schilderij stelt een wit huis in het zonlicht voor. Macke schilderde het effect van de zon op een ogenschijnlijk witte muur in intensieve kleuren. Het lijkt alsof het huis op het schilderij dankzij de kleuren tot leven komt en wordt opgenomen in zijn omgeving. Ook wij willen de school een gezicht geven waardoor ze niet langer een ‘Fremdkörper’ is maar op vrolijke en vanzelfsprekende manier deel uit kan maken van haar context.

Het Landje Fassade Model
Het Landje Structure 1
Het Landje Structure 4
Het Landje Structure 3
Het Landje Structure 2
Het Landje Street

Veelzijdige leeromgeving ontworpen

Van het bestaande interieur zijn alleen de kolommenstructuur, de trappenhuizen en de gymzaal behouden. Met enkele eenvoudige ingrepen is een flexibele, veelzijdige leeromgeving ontworpen, waarbij een duidelijk onderscheid is gemaakt tussen de bestaande structuur en verschillende vulelementen zoals glazen puien tussen gang en lokalen. Waar mogelijk is de bestaande structuur in het zicht gelaten. 

Het Landje Fassade Front Cropped
Het Landje Side Street
Het Landje Outside Trunk
Het Landje Kids Out 2
Landje Img 7856
Landje Img 7844

klein schooltuinproject midden in de stad

Het Landje Floorplans Begane Grond
Het Landje Floorplans Eerste Verdieping
Het Landje Floorplans Tweede Verdieping
Het Landje Floorplans Derde Verdieping
verdieping

1 entreehal
2 multifunctionele ruimte
3 podium
4 kamer
5 berging
6 directiekamer
7 installaties
8 pantry
9 klaslokaal
10 gymzaal
11 kleedruimte
12 doucheruimte
13 overleg

Het Landje Entrance
Het Landje Corridor 2
Het Landje Classroom
Het Landje Corridor
Het Landje Classroom 4

Een bijzondere troef van de nieuwe school is haar veelzijdigheid. Er zijn niet alleen ruime klaslokalen maar ook verschillende kleinere ruimten voor gesprekken, voor personeel en werk in kleine groepjes. Op de begane grond is een grote multifunctionele hal met verdiepte vloer gerealiseerd en een kleine keuken ingericht. Met een royale pui en een grote luifel is deze hal verbonden met het nieuw ingerichte schoolplein.

Het Landje Classroom Flamingo
Het Landje Classroom 3
Het Landje Gym
Het Landje Gym Empty

De vernieuwde gymzaal is warm en intiem en tegelijkertijd fris en licht. De ramen kunnen open! 

Het Landje Gym 3
Het Landje Gym 2
Het Landje Fassade Front