Toermalijn Water Front

hoogwaardige tijdelijkheid

uitbreiding basisschool de Toermalijn

De semipermanente uitbreiding voor de basisschool De Toermalijn in Rotterdam Zuid is ontwikkeld als alternatief voor standaard noodlokalen. Het ontwerp is bedoeld als prototype dat ook op andere plekken toegepast kan worden. Het project sluit aan bij de belangrijkste ambities van het Parasite project uit 2001- 2004 waarmee we wilden laten zien dat ook tijdelijke gebouwen en tijdelijk beschikbare locaties aandacht verdienen. De nieuwe lokalen laten zien dat het mogelijk is om ook binnen de beperkende randvoorwaarden die voor dergelijke gebouwen worden gehanteerd, mooiere, gezondere en waardigere ruimten voor kinderen te maken, dan over het algemeen gebruikelijk is.

Locatie: Hijkerveld, Zuidwijk, Rotterdam
Ontwerp: 2006
Uitvoering: 2007
Opdrachtgever: Dienst Jeugd Onderwijs en Samenleving, Gemeente Rotterdam
Constructeur: Pieters Bouwtechniek, Utrecht
Aannemer: Van der Hoek en Van den Donker Bouwbedrijf BV
Fotografie: Stefan Müller, Moritz Bernoully
Toermalijn Corridor 2
Noodlokaal

Standaard noodlokalen worden jammer genoeg nog steeds veelvuldig toegepast. Ze zijn zinvol voor kortstondig gebruik. Dergelijke noodoplossingen blijven echter vaak vele jaren in gebruik, soms zelfs langer dan een kind op de basisschool verblijft. Ook voor de basisschool De Toermalijn was men van plan dergelijke noodlokalen op het schoolplein te plaatsen.

Toermalijn Models
Toermalijn Fence Courtyard
Toermalijn Canopy
Toermalijn Model
Toermalijn Model 3
Toermalijn Model 1
Toermalijn Model 2
model
Toermalijn Site Plan

inplanting

Het eenvoudige gebouwtje bestaat uit vier klaslokalen, bergingen, toiletten en een kleine kantoorruimte voor leerkrachten en is opgebouwd uit houtskeletbouwwanden, zware gelamineerde balken en een dak van houten kastenelementen. De plattegrond is denkbaar eenvoudig en bestaat een midden corridor tussen de lokalen en de overige ruimten. Brede schuifdeuren tussen gang en lokalen maken het mogelijk de gang als verblijfsruimte bij de lokalen te betrekken. 

De bergingen zijn voorzien van grote ramen en kunnen daardoor ook als kleine werkplekken worden gebruikt. De corridor krijgt via het dak, de voordeur en de grote ramen in de toiletten extra daglicht. De wanden tussen de lokalen kunnen in de toekomst eveneens worden voorzien van schuifdeuren waardoor het mogelijk wordt om in wisselend groepsverband te werken en te spelen. Vóór de lokalen bevindt zich een terras onder het overstekende houten dak. Hierdoor kunnen ook bij slecht weer de glazen deuren worden opengezet.

Toermalijn Entrance
Toermalijn Sink Window

naar de gang toe open voorruimte voor de toiletten met alzijdig, specifiek ontworpen fonteintje

Toermalijn Sink From Outside
Toermalijn Floorplan Section

1 klaslokaal
2 gang
3 toilet
4 berging 

Ook aan de buitenkant woekeren we met beperkte middelen: het grafische patroon van de gevelbeplating zorgt voor en fris en zelfbewust uiterlijk!

Toermalijn Corner 2
Toermalijn Water Front Portrait
Toermalijn Courtyard
Toermalijn Entrance Angle