Het Predikheren Mechelen

Het barokke Predikherenklooster in Mechelen kent een bewogen geschiedenis. Het was eerst een klooster, later een militaire kazerne en hospitaal. Elk van die levens heeft zijn sporen nagelaten. Sinds 1975 stond het gebouw leeg en veranderde geleidelijk in een indrukwekkende ruïne. In 2010 besliste de stad Mechelen om het monumentale pand te restaureren en in te richten als openbare bibliotheek. De bijzondere sfeer en de schoonheid van de ruïneuze ruimtes vormden de belangrijkste inspiratiebron voor het ontwerp van Korteknie Stuhlmacher Architecten en Callebaut Architecten.

Dit boek brengt een fotografische ode aan het gebouw en zijn transformatie. Verschillende stemmen nemen het woord: ontwerpers, archeologen, historici, kunstenaars en gebruikers. Ze schrijven en reflecteren over de omgang met een ruïne, over de leesbaarheid van de geschiedenis en over restauratie als eigentijdse ontwerpopgave.

te verkrijgen via: publicspace.be

Pub Mechelen01
Pub Mechelen02
Pub Mechelen03
Pub Mechelen04
Pub Mechelen05
Pub Mechelen06
Pub Mechelen07
Pub Mechelen08
Pub Mechelen09

Samenstelling: Mechthild Stuhlmacher, Joeri De Bruyn

Auteurs: Christoph Grafe, Stefan Devoldere, Vlad Ionescu, Bart Robberechts, Stef Lernous, Steven Defoor, Roel Van den Bril, Elsbeth Ronner, Dirk Somers, Mechthild Stuhlmacher 

Fotografie: Luuk Kramer, Karin Borghouts, Stijn Bollaert 

Vormgeving: Hans Gremmen

Druk: Wilco Art Books