Tom Avermaete, projectbespreking Jaarboek Architectuur in Nederland, 2014

A.J. Schreuderschool

Aj Schreuderschool Corridor daglicht

In Rotterdam-Lombardijen, een karakteristieke naoorlogse tuinstad die is opgebouwd uit uniforme stempels van laag- en hoogbouwblokken, ontwierp Korteknie Stuhlmacher een school voor bijzonder onderwijs (ZMLK) met een dubbele gymzaal. Uitdaging was een aanzet te bieden tot de ruimtelijke vernieuwing van de wijk, die zoals vele wijken uit de jaren zestig gekenmerkt wordt door ongedifferentieerde en overmaatse buitenruimten die zich moeilijk verhouden tot de gebouwen.

Aj Schreuderschool Overview

Korteknie Stuhlmacher kozen niet voor een groot gebaar, maar veeleer voor de subtiele combinatie van een gebouw dat zich materieel inschrijft in de omgeving en tegelijkertijd op zoek gaat naar een andere relatie tot de openbare ruimte. School en gymzalen zijn ondergebracht in twee aparte volumes, die in de hoeken van het terrein zijn geplaatst en overhoeks met elkaar zijn verbonden. Hierdoor zijn twee duidelijk gearticuleerde buitenruimten ontstaan: een afgeschermde groene tuin aan de Diogenesstraat en een meer openbaar, hard plein aan de Pythagorasweg.

Aj Schreuderschool Gym 1

Binnenin is de school een feest van eenvoud. Ze wordt gekenmerkt door een duidelijke plattegrond, met vaklokalen zoals de 'woonkamer', de keuken en het kunstlokaal in direct contact met de publieke sfeer aan de straatkant en de les- en groepslokalen grenzend aan de intimiteit van tuinzijde. Het meest opvallend is ongetwijfeld de tweelaagse circulatiezone in het midden van het gebouw. De forse bakstenen wanden, de grote zichtbare houten liggers van de hoofdconstructie, de ruime proporties van de trappen, overlopen en vides die een vol daglicht tot op de begane grond brengen, geven deze simpele hal een uitnodigende genereuze eigenheid.