02 | 11 | 2022

Campus Cadix wint ARC 22 Architectuur Award

Arc22 Winnaars

Uit de drie genomineerde projecten kiest de jury na intensief beraad en veel discussie Campus Cadix als winnaar. Het programma is in dit winnende project bijzonder; het plaatst, met trots, een vakschool midden in de maatschappij en in een wijk die gentrificeert. De school is nog een van de weinige plekken waar een brede doorsnede én de diversiteit van de samenleving samen komt.

De ruimtelijke kwaliteit en de inpassing in de bestaande stedelijke omgeving is een van de belangrijkste (en moeilijkste) programma’s van nu. Campus Cadix toont zich hierin een buitengewoon geslaagd voorbeeld, met name door de aanpak van de complexiteit van de opgave door alle lagen heen. Ingrepen zijn gebaseerd op een grondige analyse en waardestelling van de bestaande architectuur. Ook de verbeterslag die ontstond door voorbij de grenzen van de opdracht te kijken is veel waardering waard en demonstreert de kritische houding die men van een architect verlangt.

De ontwerpers traden de complexiteit van deze opgave-met-lange-adem tegemoet zonder de aandacht te laten verslappen. Korteknie Stuhlmacher Architecten toonde in dit project grote verantwoordelijkheid en demonstreert de waarde van een zekere vorm van zelfstandigheid in het proces. Zo illustreert Campus Cadix dat goede architectuur ook gaat over houding: hoe sta je als architect in het vak, waar laat je je door sturen?

Jury ARC22 Architectuur Award De jury van de ARC22 Architectuur Award bestaat uit Lyongo Juliana (Lyongo Architecture, juryvoorzitter), Gus Tielens (Korth Tielens Architecten), Jolijn Valk (Urban Echoes), Lonneke Zuijdwijk (directeur Heijmans vastgoed) en Merel Pit (secretaris).

De ARC22 Architectuur Award is een initiatief van KUBUS en De Architect.

Voor meer informatie zie www.dearchitect.nl